MY WISHLIST 2014

GUIDE TIL SRP

srp

December er en skøn tid, men for 3.g’ere, er det en måned, der indgyder frygt. Det er her SRP skal skrives, og det kan virke fuldstændig uoverskueligt, at man pludselig skal skrive 15-20 sider, på to uger. Det er to år siden, at jeg selv skrev SRP, men for at hjælpe alle jer, der sveder over den nu, vil jeg give mine bedste råd, til at komme igennem den bedst muligt.

Lav en disposition. Den har til formål at give dig overblik over, hvad der skal være i opgaven, hvor meget det skal fylde og hvor lang tid, du forventer det tager. Du kan også lave en målsætning for hver dag, så du ved hvad du skal nå. Det gør det mere overskueligt, at du ved hvad du skal gå i gang med, og du ved hvornår du kan tillade dig at holde fri. Det giver dig også overblik over, om du kan tage en eller flere dage ud, til andre arrangementet

Gå i gang med det samme. Jeg havde flere veninder, der først gik i gang efter 2-4 dage, og som måtte skrive færdig og rette, natten inden aflevering. Jeg gik i gang med det samme, og havde derfor tid til at tage fri i perioden, jeg så ikke på opgaven i et døgn fra jeg var færdig med at skrive, til jeg rettede den, og jeg afleverede alligevel næsten et døgn før tid. Det gjorde, at jeg ikke følte tidspres, og jeg blev ikke stresset, hvis jeg fik skriveblokade, fordi jeg bare kunne lade opgaven ligge en halv eller hel dag.

Lav din opgave omvendt. Det føles nok mest naturligt – og lettest – at skrive redegørelsen først, men et godt råd er, at starte med din analyse og fortolkning. Selvom 20 sider virker af enormt meget, så er der mange der oplever pladsmangel i opgaven, og så er det bedst, at skære i redegørelsen, da det er det, der vægter mindst. Hvis du skriver redegørelsen til sidst, så ved du hvilke teorier du har brugt – det er dem, du skal bruge plads på i din redegørelse – og du bruger ikke unødig plads på at redegøre for noget, du ikke bruger i din opgave.

Tag afstand fra opgaven. Det giver perspektiv og nye synsvinkler. Hvis du får skriveblokade, så lad opgaven være, gå en tur, sov eller lav noget andet. Kom tilbage efter nogle timer eller længere tid, og læs din opgave igennem. Din underbevidsthed arbejder videre, selvom din bevidsthed ikke gør, så du har sikkert fået nye idéer, når du går i gang igen. Samme gælder, når du skal rette. Hvis man retter lige efter skrivning, er det let at se sig blind på det, og overse fejl og mangler. Lav noget andet, og læs den så igennem igen – gerne et døgn eller mere efter. Du vil sikkert se din opgave med nye og friske øjne. Få gerne en eller flere andre til at læse opgaven igennem.

Arbejd når du arbejder bedst. Alle siger, at man skal stå op kl. 8, og skrive til kl. 16, kun afbrudt af frokostpause. Det er dog ikke den eneste løsning, og heller ikke den bedste for alle. Jeg er fx udpræget B-menneske, og det kunne ses på arbejdsprocessen. Jeg tror ikke, at jeg skrev før kl. 12 nogle dage, og størstedelen af min SRP blev skrevet om aftenen og natten. Desuden var min skriveperiode meget spredt. I stedet for at skrive intenst i flere timer uden pauser, holdt jeg en del pauser og lod opgaven ligge mange gange i løbet af dagen. Men min metode fungerer slet ikke for alle, så det handler om at finde ud af, hvad der virker godt for den enkelte person, og udnytte det.

Det var nogle af mine bedste råd, til at komme igennem SRP. Til sidst vil jeg minde jer om, at selvom SRP virker enormt uoverskuelig og lang nu, så er den slet ikke så slem. Skal man videre på universitetet eller en anden videregående uddannelse, skal man regne med at komme til at skrive MANGE opgaver, der er ligeså lange og længere – uden at man overhovedet skænker det en tanke.

God arbejdslyst til jer alle sammen!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MY WISHLIST 2014